Fundació Pere Tarrés
Drets dels infants50 anys d'esplai50 anys d'esplai50 anys d'esplai50 anys d'esplai

Fletxa Drets dels infants

Exposició "Els Drets del Infants"

L’exposició ‘Educant infants, defensant els seus drets’, és una mostra itinerant per difondre de forma gràfica i interactiva deu drets dels principis recollits a la Convenció Internacional dels Drets de l’Infant. Es tracta d’una de les actuacions més destacades del 50è aniversari, i trobarà el seu punt àlgid al mes de setembre amb la seva presència a l’Illa Diagonal de Barcelona.

Mitjançant plafons interactius, i a partir de la participació dels visitants, l’exposició vol donar a conèixer deu dels principis recollits a la Convenció Internacional dels

Drets de l’Infant. Deu principis triats en funció de la seva representativitat i de la vinculació directa amb el món de l’educació i el lleure infantil i juvenil.

Descarrega't aquí el Catàleg de l’exposició del 50è aniversari (en format PDF).

 

Aquests són els textos de cada dret que podràs trobar als plafons de l’exposició:

 

1. DRET A LA PARTICIPACIÓ

TRIA I ACTUA

Si algun dissabte a la tarda et trobes assegut al sofà de casa teva, pensa que segur que al teu barri o al teu poble hi ha moltes entitats que t’esperen. N’hi ha de culturals, esportives, educatives, socials, temps lliure, solidàries, veïnals i ecològiques i mediambientals. Són diverses formes de participació, de creixement personal, de convivència i de compartir interessos comuns amb altres infants i joves. Catalunya gaudeix d’un teixit associatiu molt ric i segur que descobriràs un espai on et trobis a gust.

ARTICLE 15. LLIBERTAT D’ASSOCIACIÓ

Pots associar-te lliurement, crear associacions i reunir-te pacíficament amb altres infants, sempre que aquestes activitats no vagin en contra dels drets d’altres persones. A Catalunya hi ha un total de 72.741 entitats registrades entre les quals trobem 819 entitats d’educació en el lleure.

DRET A LA PARTICIPACIÓ    DRET A LA PARTICIPACIÓ   DRET A LA PARTICIPACIÓ

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Gira el cub per veure i descobrir diferents formes de participació. Quina esculls? Si algun dissabte a la tarda et trobes assegut al sofà de casa teva, pensa que segur que al teu barri o al teu poble hi ha moltes entitats que t’esperen. N’hi ha de culturals, esportives, educatives, socials, temps lliure, solidàries, veïnals i ecològiques i mediambientals. Són diverses formes de participació, de creixement personal, de convivència i de compartir interessos comuns amb altres infants i joves. Catalunya gaudeix d’un teixit associatiu molt ric i segur que descobriràs un espai on et trobis a gust.

PREGUNTES PER PENSAR

- Què fas al teu temps lliure? Tens alguna acció? Saps si hi ha altres infants o joves que la comparteixin?
- Fas alguna cosa perquè els infants coneguin i s’impliquin en alguna entitat?
- Coneixeu quines entitats amb presència d’infants hi ha al vostre poble o barri?

 

2. DRET A LA DESCOBERTA

SEGUEIX LA PISTA

Els adults tenen tendència a la sobreprotecció, però tenir infants i joves en una bombolla de vidre implica negar-los la sensació de l’experimentació i la descoberta. El risc a equivocar-se és necessari en tot procés de creixement. Tens dret a cercar, a fer preguntes, a buscar respostes i a experimentar.

 

DRET A LA DESCOBERTA    DRET A LA DESCOBERTA   DRET A LA DESCOBERTA

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Aparentment aquest plafó és buit, n’estàs segur? Si tens ànima d’explorador només has de mirar per la lupa, seguir les pistes i endevinar els enigmes per descobrir el misteri amagat.

PREGUNTES PER PENSAR

- Fas coses amb les pròpies mans: pintar un quadre, construir un objecte per regalar, arreglar un aparell espatllat o tocar un instrument?
- Animes els infants a descobrir les coses per si mateixos? Et fa por que vagin d’excursió, de colònies o campaments?
- Heu anat d’excursió plegats? Coneixeu tots els racons del vostre poble o ciutat?

 

3. DRET A L’ALIMENTACIÓ

MENJA AMB EL CAP

Mentre que la fam afecta milions de nens i nenes als Països del Sud, molts infants i joves del nostre país, que tenen coberta la seva alimentació, s’enfronten amb problemes completament contraris com l’ anorèxia o l’obesitat. Si no canviem els nostres hàbits alimentaris, aquestes situacions seran cada cop més freqüents al nostre voltant. Quina creus que és la causa principal? Què prens per esmorzar, una peça de fruita o galetes? I per berenar, un entrepà o un pastisset? L’abandó d’una dieta saludable i equilibrada pel menjar ràpid, la pastisseria, els refrescos, etc. són alguns dels mals hàbits alimentaris. D’acord que aquests productes són més atractius, divertits i amb tota mena de regals, però el seu consum excessiu pot comportar importants problemes de salut.

ARTICLE 27. EL NIVELL DE VIDA

Tens dret a un nivell de vida adequat per al teu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social. Els teus pares són els responsables que tinguis el necessari per viure d’una manera digna (en especial habitatge, nutrició i vestit). Si ells no t’ho poden proporcionar les autoritats els han d’ajudar. Un 18’5% d’infants i adolescents de 2 a 17 anys tenen un problema de sobrepès i un 9,1% pateix obesitat.

DRET A L’ALIMENTACIÓ    DRET A L’ALIMENTACIÓ   DRET A L’ALIMENTACIÓ

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Els aliments no són necessàriament bons o dolents, però no es poden prendre tots amb la mateixa quantitat i freqüència. Així, per poder gaudir d’una dieta equilibrada, hi ha aliments que hauries de menjar un cop al dia, d’altres un cop a la setmana i uns altres un cop al mes. Descobreix amb quina freqüència has de prendre alguns aliments completant aquest joc d’encaixables.

PREGUNTES PER PENSAR

- Menges només allò que t’agrada o menges de tot? Quan pots triar, sempre menges el mateix? Et fas el berenar, te’l fan o el compres?
- Saps què mengen els infants fora d’hores o quan no hi ets? Saps el què els agrada i el que no?
- Heu preparat conjuntament algun plat? Algun cop aneu plegats al mercat o a la botiga a comprar aliments?

 

4. DRET AL JOC

JUGA AMB LA IMAGINACIÓ

ARTICLE 31. EL LLEURE I LES ACTIVITATS RECREATIVES I CULTURALS

Tens dret al joc, al descans i a les activitats recreatives i culturals. El joc espontani, en el qual els nens poden desplegar la seva imaginació, és important per al desenvolupament saludable del cervell.*

DRET AL JOC    DRET AL JOC   DRET AL JOC

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Qualsevol objecte pot convertir-se en una joguina fascinant només posant en marxa la imaginació. No t’ho creus? Fixa’t en totes les possibilitats que amaga aquesta senzilla capsa de cartró. Jugar és una activitat necessària i espontània que permet que exploris i coneguis el teu entorn i desperti un gran ventall d’emocions importants en el procés de creixement. Jugar és créixer! És per això que tens dret a l’esbarjo, al joc i a la participació en activitats lúdiques i recreatives apropiades a la teva edat. Actualment, existeixen moltes joguines electròniques i videojocs que entrenen i diverteixen i, sovint, ensenyen; però el joc més estimulant es troba en la imaginació i la fantasia.

PREGUNTES PER PENSAR

- Quantes hores al dia dediques a jugar? Com et diverteixes més, amb altres persones o amb màquines?
- Quin és l’últim joc o joguina que has regalat als teus ulls? Creus que fomenta la imaginació i l’ajuda a pensar?
- Quants cops heu jugat junts l’última setmana? I l’últim mes?

 

5. DRET A LA COMPANYIA DE L’ADULT

DEDICAR-HI TEMPS

ARTICLE 18. LES RESPONSABILITATS DELS PARES

El teu pare i la teva mare són els responsables de la teva educació i desenvolupament, i han d’actuar pensant en el teu interès. Les autoritats han d’ajudar els pares en aquestes tasques donant-los suport quan sigui necessari. Els menors de 12 anys no parlen ni deu minuts diaris amb els pares.

DRET A LA COMPANYIA DE L’ADULT   DRET A LA COMPANYIA DE L’ADULT   DRET A LA COMPANYIA DE L’ADULT

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Gira l’agulla d’aquest gran rellotge diari i descobreix que en cada moment de les 24 hores del dia hi ha espais on podem compartir experiències plegats, infants, joves i adults. Sovint la manca de temps fa que no tinguem espais per dedicar-nos mútuament. Cal, però, un temps de qualitat, on els adults puguin tenir cura de tu i, alhora, us feu companyia, parleu, jugueu i apreneu junts. Són coses que pots fer amb qualsevol adult que sigui del teu entorn: els pares, els avis, els mestres, els monitors...

PREGUNTES PER PENSAR

- Quanta estona al dia parles amb els teus pares? Els expliques allò que has fet? I allò que t’agradaria fer?
- A quins jocs has jugat darrerament amb els teus ulls o els petits de la família? Has escoltat amb ells la música que els agrada? Quina és l’última excursió que heu fet plegats?
- A banda de les activitats quotidianes (menjar, fer deures, desplaçaments...) quines altres coses feu conjuntament durant el dia?

 

6. DRET A SER UN MATEIX

SOM IGUALS PERQUÈ SOM DIFERENTS

ARTICLE 02. NO-DISCRIMINACIÓ

Tots els infants teniu tots els drets recollits en la Convenció: no hi fa res d’on siguis, ni el teu sexe, ni el color de pell, ni quina llengua parlis, ni la situació econòmica de la teva família, ni les teves creences o les dels teus pares, ni que pateixis cap mena de minusvalidesa. El 13,8% de població de Catalunya ha nascut a l’estranger.*

DRET A SER UN MATEIX    DRET A SER UN MATEIX   DRET A SER UN MATEIX

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Mira totes aquestes persones. Et semblen diferents? Per què? Darrere de les finestres trobaràs aquella cosa que diferencia les unes de les altres. Ens iguala la nostra diferència. Si mires al teu voltant veuràs que t’envolten persones totes elles diferents les unes a les altres. Som únics des del moment de néixer i amb el pas del temps anem incorporant experiències, valors, hàbits, maneres de fer que ens de.- neixen. La teva identitat: el teu nom, la teva família, el teu país, els teus interessos, gustos, et presenten davant del món i alhora t’obren a la resta. Cal saber explicar als teus companys qui ets, respectant a l’altre i descobrir que el que ens fa iguals és que tots som diferents.

PREGUNTES PER PENSAR

- Has comptat quants nens i nenes de la classe porten ulleres? Quants tenen els cabells clars? I quants tenen la pell fosca? Hi ha algú igual que tu o tots som diferents?

 

7. DRET A LA INNOCÈNCIA

JA HI HAURÀ TEMPS PER SER GRANS

Segurament t’hauran dit que a la vida hi ha coses molt importants. Algunes, però, fan referència a un moment de la vida que no és el teu, per això volem recordar-te quatre coses realment serioses, que formen part del món de la infància i l’adolescència: Badar, riure, innocència i il·lusió. Deixa que t’acompanyin. Al llarg de l’exposició trobaràs altres paraules que no pots oblidar. La infància i l’adolescència és un moment molt interessant de viure.

ARTICLE 03. L’INTERÈS SUPERIOR

Quan les autoritats o les persones adultes adoptin decisions que tinguin a veure amb tu, han de fer el que sigui millor per al teu desenvolupament i benestar. Un 37% d’infants de 4 a 12 anys veuen televisió entre les 9 i les 12 de la nit (a partir de les 10 ja no és horari infantil protegit)*

DRET A LA INNOCÈNCIA    DRET A LA INNOCÈNCIA   DRET A LA INNOCÈNCIA

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Els pallassos són creadors d’il·lusions. Crea la teva pròpia il·lusió mitjançant un dibuix i escriu un desig sobre els drets dels infants. Si ajuntem tots els desigs tindran molta més força, així que estén-lo amb les pinces al costat dels desigs dels altres infants i joves.

PREGUNTES PER PENSAR

- Quina música escoltes: la que t’agrada a tu o la que escolten els grans? Què valores a l’hora de vestir-te: la comoditat o la moda dels famosos i els nois i noies més grans?
- On ets mentre els teus ulls miren la televisió o naveguen per internet? Comentes amb ells els programes, les pel·lícules i el còmics?

 

8. DRET A L’EDUCACIÓ

ESCOLTA EL MÓN

L’educació és un dret del qual tots en són responsables, però la teva implicació és imprescindible. Amb el teu interès podràs créixer no només mentre estudies sinó obrint-te a tot allò que t’envolta. Mira per la finestra, surt al carrer, observa la natura, escolta el món. És informació de primera mà. Aprofita-ho.

ARTICLE 28. L’EDUCACIÓ

Tens dret a l’educació. L’educació primària ha de ser obligatòria i gratuïta, i has de tenir facilitats per poder tenir educació secundària o anar a la universitat. Els governs dels països han de col·laborar perquè això sigui una realitat arreu del món. Els càstigs a l’escola no han de ser humiliants ni indignes. Al món hi ha més de 115 milions d’infants sense escolaritzar.*

DRET A L’EDUCACIÓ   DRET A L’EDUCACIÓ   DRET A L’EDUCACIÓ

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Tens a la teva disposició un recull de materials sobre els drets dels infants que pots consultar. Obre les seves pàgines i descobreix com viuen els nens i les nenes del teu voltant i d’altres indrets del món i com entre tots podem millorar aquestes situacions.

PREGUNTES PER PENSAR

- Què fas davant de les coses d’aquest món que no entens o no coneixes? Les preguntes als adults? Als amics? Als nois i noies més grans? Les busques als llibres? A Internet?
- Creus que els nens només aprenen coses a l’escola? T’has parat a pensar en tot allò que poden descobrir jugant, anant d’excursió, al teatre, als museus o passejant per la ciutat?

 

9. DRET A LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS

OBRIM EL CERCLE, NINGÚ N’ESTÀ EXCLÒS

ARTICLE 23. ELS INFANTS DISCAPACITATS

Si pateixes alguna discapacitat física o mental, tens dret a cures i atencions especials que garanteixin la teva educació i capacitació amb la .nalitat d’ajudar-te perquè puguis gaudir d’una vida plena. A Europa hi ha 37 milions de persones discapacitades.*

DRET A LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS    DRET A LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS   DRET A LA IGUALTAT D’OPORTUNITATS

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Tots coneixem situacions que generen exclusió. Dibuixa o escriu allò que vulguis denunciar. Esborra l’escena del testimoni anterior i deixa la teva empremta. Entre tots anirem denunciant i esborrant situacions que no volem que es repeteixin. La igualtat d’oportunitats ens demana reconèixer que no tots tenim les mateixes facilitats. Hi ha moltes persones que per raons físiques o psíquiques es troben amb di.cultats per portar una vida autònoma. El desconeixement sovint fa que no sabem com apropar-nos-hi o ens porta a ignorar aquestes situacions. Hem d’obrir el cercle perquè ningú no se senti exclòs, perquè tothom s’integri, participi i tingui les mateixes oportunitats de créixer, fer amics, jugar, aprendre i divertir-se. Tots en som corresponsables.

PREGUNTES PER PENSAR

- Tractes igual tots els companys de classe? T’has sentit exclòs d’algun lloc o grup de persones?


 

10. DRET A SER ESCOLTATS

LA TEVA VEU COMPTA

ARTICLE 13. LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

Tens dret a expressar lliurement les teves opinions, a rebre i difondre informacions i idees de tota mena, sempre que no vagin en contra dels drets d’altres persones. A Catalunya només hi ha 12 municipis que tinguin Consells de participació infantil.*

DRET A SER ESCOLTATS    DRET A SER ESCOLTATS   DRET A SER ESCOLTATS

 

ACTIVITAT DE L’EXPOSICIÓ

Explicació del dret: Tens alguna queixa, demanda o petició? Explica-li a l’alcalde o alcaldessa del teu municipi. Només has de escriure’l en una d’aquestes postals i fi.car-la a la bústia. L’Ajuntament d’aquest municipi s’ha compromès a llegir totes aquestes propostes. Pots consultar-ho al web www.50anys.cat Una ciutat, una escola o una família que no escolti als infants i joves, quin model de família, d’escola i de ciutat és? Si hi ha decisions que t’afecten has de poder dir-hi la teva i ser escoltat.

PREGUNTES PER PENSAR

- A casa, a l’escola, a l’esplai...acostumes a donar la teva opinió? Sempre dius el que penses o prefereixes callar?
- Tens en compte l’opinió dels infants a l’hora de decidir àpats, activitats, sortides, vacances...?
- A casa, com decidiu què feu el cap de setmana? I a l’esplai, com decidiu les activitats del curs?

 


* Generalitat de Catalunya, 2001.

 

 

CRÈDITS EXPOSICIÓ

COMISSARIS
Francesc Garreta, President
MCEC - Fundació Pere Tarrés
Quim Moreno, Coordinador 50è aniversari

CONSELL ASSESSOR
Josep Anton Arrebola, secretari general de l’Associació Catalana de la Infància Maltractada
Carme Carrión, presidenta de la Federació Internacional dels Moviments de Joventut Catòlica Parroquial
Jaume Cela, mestre i escriptor.
Associació Rosa Sensat
Jordi Cots, Comissió d’Infància de Justícia i Pau, exadjunt al Síndic de Greuges per als Infants
Ignasi de Juan, director d’Educació Sense Fronteres
P. Manel Pousa, Fundació Pare Manel
Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés
Violeta Quiroga, Grup de recerca
IFAM - Departament de Projectes
Socials - Fundació Pere Tarrés
Jordi Sànchez, director de la Fundació Jaume Bo.ll
Víctor Soler-Sala, president d’UNICEF- Comitè de Catalunya

COORDINACIÓ
Quim Moreno, Coordinador 50è aniversari

REDACCIÓ
Jordi Lon


CATÀLEG

COL·LABORADORS
Maria Mur, coordinadora autonòmica de programes UNICEF-Comitè de Catalunya
Dani Palau, dietista

COORDINACIÓ
DIC. Disseny i Comunicació

COPY
Isabel Vergara
Mar Domènech

INTERIORISME, IL·LUSTRACIÓ, DISSENY GRÀFIC, FOTOGRAFIA
Tactica

FOTOGRAFIA BOSC
Pere Grimau

PRODUCCIÓ
Decoexpo

AGRAÏMENTS (Cessió de materials)
Amnistia Internacional Catalunya
Associació de mestres Rosa Sensat
Colla de diables de Mollet del Vallès
Alfaguara
Editorial Mediterrània
Santillana Ediciones Generales, S.L.
Fundació Akwaba
Intermón Oxfam
Rosa Sensat
UNICEF-Comitè de Catalunya

DISSENY I FOTOGRAFIA
Tactica

FOTO PORTADA
DIC. Disseny i Comunicació