a. Per què la campanya “Obrim per festes”?

La campanya d’aquest curs 2003-04 s’emmarca en un creixent interès dels monitors/es del MCEC per treballar en els esplais les tradicions catalanes. De fet, l’any 1994, la Comissió de llengua i cultura catalanes del MCEC ja va estar treballant aquest tema i va motivar l’edició de diversos Dossiers per “Jugar i crear amb les nostres tradicions”.
En concret, la campanya “Obrim per festes” pretén treballar amb infants i monitors/es les festes populars i tradicionals catalanes com a part de la nostra cultura, aprofitant les avantatges de l’esplai, per ser aquest un espai on poder treballar el sentit col.lectiu i participatiu de la festa. A més a més, treballar les festes populars a l’esplai és una bona plataforma per introduir-se i vincular-se a l’entorn i relacionar-se amb altres entitats.

Conèixer ens ajuda a estimar i a valorar. Així doncs, conèixer les característiques i els costums de determinades festes “de casa nostra”, ens ajudar a estimar-les, a la vegada que ens és útil per aprendre a valorar i a estimar les festes d’altres cultures.

La campanya vol, doncs, proposar una sèrie d’accions amb aquesta finalitat, aportant sobretot recursos per al coneixement i desenvolupament pràctic d’activitats relacionades amb les nostres festes. Amb aquests propòsits, hem elaborat el material que teniu a les mans, que a continuació detallem.


b. Els materials

El material de la campanya “Obrim per festes” consta, en primer lloc, d’aquest llibret. Hi trobareu les consideracions inicials i teòriques de la festa i els conceptes claus per entendre el sentit tradicional i popular de les mateixes.

A més a més, la carpeta de la campanya inclou 2 CD- Rom amb el desenvolupament de 9 festes que ens semblen prou interessants i significatives per a fer a l’esplai.

Ja disposeu del primer CD, que inclou les següents festes:

La Diada: Onze de setembre
Tots Sants- La Castanyada
Cicle de Nadal
Sant Antoni Abat
Dissabte de Carnestoltes


En el segon CD hi trobareu les festes de:

Sant Jordi
Sant Ponç
Corpus
Sant Joan
Els elements de la festa

A més a més, la carpeta es completarà amb una sèrie de fitxes amb dinàmiques i propostes per a l’equip de monitors/es. També hi trobareu recursos per treballar les festes des de l’animació de la fe.

Finalment, dir-vos que hem adjuntat un calendari amb les principals festes i amb les activitats més importants del curs 2003-04 del MCEC.

Objectius dels materials

Amb tot, podríem agrupar els objectius d’aquests materials en els següents:

1. Fer despertar l’interès de l’equip de monitors/es entorn les festes populars i tradicionals com a recurs per a treballar amb els infants i joves a l’esplai.
2. Aportar coneixements sobre la història, tradicions i dimensió educativa que contenen cadascuna de les festes exposades.
3. Oferir recursos per treballar les festes dins i fora de l’esplai.


c. Objectius i moments forts de la campanya

Tot i això, a banda dels materials del document, la campanya serà una proposta d’accions globals que abarcarà més aspectes relacionats amb els esplais i les festes populars i tradicionals.
A continuació us presentem els objectius generals de la campanya i les seves fases principals o moments forts.

OBJECTIUS GENERALS DE LA CAMPANYA

1er, Oferir recursos a l’esplai per conèixer les festes tradicionals i populars catalanes.

2n, Fer de l’esplai un espai idoni per treballar les festes populars catalanes.

3er, Aprofitar el recurs de la festa tradicional per treballar a l’esplai el sentit de pertànyer a un grup.

4rt, Fomentar el sentiment d’identitat dels membres de l’esplai amb la seva cultura.

5è, Fer que el coneixement de les festes pròpies serveixi com a valor per obrir-se als altres.

6è, Aprofitar la celebració de festes populars a l’esplai per obrir-se a nivell comunitari.


MOMENTS FORTS DE LA CAMPANYA

El 25 d’octubre, tindrà lloc l’Assemblea General del MCEC, on aprofitarem per reunir-nos els/les monitors/es i poder presentar els continguts i materials de la campanya.

Durant tot el curs, es dinamitzarà la campanya a les diferents zones. Esperem poder animar a participar a tothom qui ho vulgui, i poder venir a la vostra zona a parlar de la campanya quan vulgueu.

A més a més, com que creiem que un puntal per a poder educar és la nostra pròpia formació, prepararem tres monogràfics referents a les festes que permetran als monitors aprofundir en les temàtiques que proposem: el pessebrisme (8 i 9, 15 i 16 de novembre de 2003), bestiari i gegants (10 i 11, 24 i 25 de gener de 2004) i calendari festiu a l’esplai (17 i 18, 24 i 25 d’abril de 2004).

Un altre moment fort per treballar la campanya, com cada any, serà durant la Joresco (6 i 7 de març). Els monitors i monitores del MCEC ns aplegarem a La Conreria per treballar els continguts de les festes catalanes, i el moment serà propici per donar a conèixer les peculiaritats de cada zona pel que fa a la celebració de festes.

Finalment, ens tornarem a trobar amb tots els joves dels diferents centres d’esplai per compartir un cap de setmana ple de vivències, aprenentatges i intercanvis. Serà el 15 i 16 de maig a la Trobada de joves del MCEC (Matxembrat).

[pujar]

-